Güneş teknolojileri dediğimizde ilk akla gelen terim güneş paneli geliyor. Güneş paneli bu geniş yelpazeli alanda devede kulak kalıyor.

Güneş paneli bir bakıma güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülmesinde ilk basamak olarak göze çarpıyor. Güneş ışınları fotovoltaik panellere çarparak elektrik enerjisine dönüştürüyor. Elde edilen enerji inverterler yardımıyla şebekeye veriliyor veya bataryalara depo ediliyor. Güneş enerjisi bu şekilde de sisteme dahil edilerek potansiyel bir enerji kaynağı olarak istenildiği zaman kullanılabiliyor.

Güneş teknolojilerinin temelde güneş panelinden ibaret olmadığını şöyle açıklayabiliriz. Tek başına bir güneş paneli bostandaki korkuluk kadar faydası yoktur. Güneş panelini işe yarar kılan bir çok unsur vardır. Bundan başlıca inverter, lityum batarya, şarj kontrol cihazı ve yazılım söz edebiliriz.

Güneşten sadece elektrik enerjisi üretilmemektedir. Klasik bir yöntemle güneş enerjisinden ısı üretmek de çok bilinen bir yöntemdir. Güneşten elektrik ve ısı üreterek güneşi en verimli bir şekilde kullanmaya çalışmaktayız.

Güneş enerjisinden elde ettiğimiz yeşil enerjiyi de değinmek lazım. Fosil yakıt kaynaklı elde edilen enerji kaynakları maalesef çevreyi kirletmekte, karbon salınımına yol açmaktadır. Atmosferde artan karbon salınımı küresel ısınmayı tetiklemekte ve iklimlerin değişmesine neden olmaktadır.

Güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi sıfır karbon salınımına yol açmaktadır. Sıfır karbon ayak izi sayesinde çevreci bir enerji üretim şeklidir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm insanlığın sıfır karbon ayak izine destek olması gerekmektedir.

Güneş enerjisini üretmekte de yeterli değildir. Günümüzde çeşitli yollarla elde edilen elektrik enerjilerinin depo edilmesi giderek yaygınlaşmaktadır. Kurşun asit aküler, lityum iyon bataryalar derken, hidrojene depo edilen elektrik enerjisi güneş teknolojilerinin nimetleri arasında yer almaktadır. Günümüzde iki önemli unsur vardır vakit ve nakit. Düşük maliyetli ve hızlı işleyen sistemler ancak ayakta kalmaktadır. Günümüzde yeni bir teknolojinin ömrü aylara bazen de haftalara kadar düşmektedir. Teknoloji o kadar hızlı gelişmekte ki teknolojinin bu hızına yetişmek çok zordur.

Toparlarsak güneş teknolojilerini güneş paneli ile sınırlamak veya çerçeveyi çizmek doğru değildir.

Burdur Haber