Dünya 4,5 milyar yıldır devam eden serüveninde birçok kırılma anı yaşadı. Bu kırılma anlarının genelinde ise dünyanın başına gelen büyük doğa olayları oldu. Dünyaya meteor çarparak neredeyse gezegende yaşayan bütün canlılar yok oldu.
Dünyayı yaşanabilir gezegen haline getiren ise yörüngesinde bulunduğu güneştir. Güneşin yörüngesinde eğer dünya bulunmasaydı uzayın derin soğukluğunda buz kütlesi halinde dolanıp dururdu.
Dünyada canlıların yaşanabilir ortamı yakalamasında güneşin eşsiz katkısını atlayamayız. Güneşin bize sağladığı enerji kaynağı sayesinde tüm canlılar yaşamaktadır. Bakın kuzey kutbunda neden yaşam yok denilecek kadar azdır? Cevabı çok basit. Güneş ışınları yeterince burayı besleyemez. -50 derecelere varan bir ortamda başta insan olmak üzere bir çok canlının yaşaması çok zordur. Farklı enerjiler kullanmadan bu ısıda yaşamak imkansızdır.
Dünyada yaşayan insanoğlu maalesef son 3 asırda dünyayı o kadar çok kirletti ki iklimleri etkiledi. Yaz yazında kış kışında yaşanmıyor. Bunun nedeni doğanın dengesinin bozulması. Bunda en etkili rol ise fosil yakıtlarının ortaya çıkardığı karbon salınımı. Karbon salınımı yüzünden gezenimizde küresel bir ısınmaz söz konusu. Küresel ısınma başta insan olmak üzere gezegendeki sayısız canlının yaşamını etkilemektedir. Peki gelecek nerededir? Başlıkta da belirttiğimiz üzere gelecek güneştedir. Güneş Teknolojileri geliştikçe güneşin sınırsız enerjisinden faydalanarak geleceğimizi daha yaşanabilir hale getireceğiz.
Bir sonraki yazımızda bunun nasıl olabileceğini tartışacağız…