Fransa, en az 80 araçlık alana sahip her otoparkta, fotovoltaik güneş enerji sistemleri kurulmasını zorunlu hale getirdi. Senato tarafından onaylanan mevzuat, aynı kapasiteye sahip tüm yeni otoparklara da uygulanacak.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, Avrupa’daki ülkelerin yerli enerji kaynaklarını incelemesi ve yenilenebilir enerji üretimine odaklanması hız kazanmaya devam ediyor. The Guardian‘dan yapılan habere göre, Fransa, en az 80 araçlık alana sahip her otoparkta, fotovoltaik güneş enerji sistemleri kurulmasını zorunlu hale getirdi. Bu uygulama, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yenilenebilir enerji hamlesinin bir parçası olarak onaylandı. Fransız Senatosu tarafından onaylanan mevzuat, en az 80 araçlık alana sahip mevcut ve yeni otoparkların güneş panelleri ile kaplanmasını gerektiriyor.
80-400 araç kapasiteli açık otoparklara 5 yıl; 400 üstüne ise 3 yıl içinde toplam alanlarının en az %50’si kadar güneş paneli kurma zorunluluğu getirildi. Fransız hükümeti bu önlem sayesinde, şehir içinde 11 Gigawatt’a ulaşan bir güneş enerjisi kapasitesi hedefliyor. Ayrıca, Fransız politikacılar, otoyollara, demiryollarına ve tarım arazileri üzerindeki boş alanlara güneş enerjisi santralleri kurmayı planlıyor.
Nükleere bağımlı Fransa, yenilenebilir enerjiyi güçlendirmeye karar verdi
Elektriğin yaklaşık %75’ini nükleer enerjiden elde eden Fransa’da 2035 yılına kadar bu oranın %50’ye düşürülmesi hedefleniyor. Eskiyen Fransız nükleer filosundaki teknik sorunlar ile bakım-onarım ihtiyacı şiddetlenirken ulusal elektrik operatörü EDF, yaz aylarında Fransız nehirleri çok ısındığı için nükleerden enerji üretimini kesmek zorunda kalmıştı.
Geçen yıl enerji politikalarında ağırlığı nükleer enerjiye veren Macron, Eylül 2022’de ise Fransa’nın yenilenebilir enerji endüstrisini güçlendirme planlarını açıkladı. Batı kıyısındaki Saint-Nazaire limanı açıklarında ülkenin ilk açık deniz rüzgar çiftliğini ziyaret eden Cumhurbaşkanı, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin yapımını hızlandıracaklarını açıklamıştı. Hükümet ayrıca, bireyleri ve sanayi kuruluşlarını enerji kullanımlarını azaltmaya teşvik eden “Her jest önemlidir-Every gesture counts” adlı bir iletişim kampanyası başlattı ve artık Eyfel Kulesi’nin ışıkları bir saatten fazla bir süre önce kapatılıyor.
Ülkeyi enerji maliyetlerindeki artışlardan korumak için 45 milyar avroluk bütçe belirlendi
Fransa ekonomisindeki büyümenin 2022’deki %2,7’den gelecek yıl %1’e düşeceği tahmin ediliyor. Ancak bağımsız bir kurum olan Kamu Maliyesi Yüksek Kurulu, hükümetin büyüme tahminlerinde iyimser olduklarını belirtti. Fransız hükümeti Eylül 2022’de açıklanan 2023 bütçe tasarısında, hane halkını ve işletmeleri enerji fiyatındaki yükselişten korumak için 45 milyar avro harcamayı planladıklarını açıkladı. Özellikle “uluslararası rekabete maruz kalan” enerji fiyatlarının artmasıyla zor durumda kalan Fransız şirketlerine yardım etmek için ise 3 milyar Euro’nun ayrılacağı belirtildi.