Çok sayıda araştırma ekibi, uzun zamandır beklenen% 30 verimlilik kilometre taşını deviren güneş pilleri üretti. Perşembe günü yayınlanan bir çift araştırma makalesinde, iki grup, artan açık devre voltajlarına sahip perovskit-silikon tandem güneş pilleri tasarladıkları süreçleri paylaşıyor ve güneş paneli endüstrisini artırabilecek yüksek güç dönüşümüne izin veriyor.
Basitçe söylemek gerekirse, bir güneş pilinin verimlilik oranı, ne kadar güneş ışığını elektriğe dönüştürebileceğini ifade eder. Belirli bir güneş pili% 25’lik bir verimlilik oranına sahipse, hücreye çarpan tüm güneş ışığının dörtte biri kullanılabilir elektrik haline gelecektir. Ticari olarak temin edilebilen güneş pillerinin çoğu (evinizin veya yerel üniversitenizin otoparkının üstündeki panelleri oluşturanlar) maksimum% 24,5’lik bir verime sahiptir. Buna karşılık, deneysel hücreler tarihsel olarak% 27’de yararlanmıştır. Sonuç olarak, araştırmacılar uzun zamandır %30 veya daha fazlasına ulaşabilen bir hücre üretmeyi hedeflediler ve sonunda bunu elde ettiler.
Science dergisinde yayınlanan bir makalede, Almanya’daki araştırmacılar, perovskit-silikon güneş pilinin yeni bir yinelemesinin% 32.5’lik bir verimlilik oranına sahip olduğunu yazıyor. Ekip, yük ekstraksiyonunu artırmak için piperazinyum iyodür kullanarak modifiye ettikleri 1.68 elektron volt bant aralığına sahip üçlü halojenür perovskiti seçti. Hücrenin gelişmiş bant hizalaması sayesinde, araştırmacılar tipik olarak yük taşıyıcı gevşeme ile ilişkili radyasyon dışı rekombinasyon kayıplarını en aza indirdiler. Verimlilik kaybının önündeki bu önemli engelin aşılmasıyla, tandem hücrede 2.0 voltluk bir açık devre ölçtüler ve sonuçta 32 santimetrekareden daha büyük aktif alanlarda% 5.1’lik bir güç dönüşüm verimliliği ürettiler.